Zaakwaarneming

Zaakwaarneming


Er komen situaties voor waarin het vereist is om na het overlijden snel en adequaat te handelen, doch waarbij de familieleden danwel de erfgenamen van de overledene (nog) onbekend zijn of kenbaar hebben gemaakt dat zij de handen overal vanaf trekken. 

Te denken valt aan de situatie waarbij de overledene een vervuilde woning achterlaat, zodat overlast voor de omgeving ontstaat. Ook zijn er velerlei situaties denkbaar waarbij derden schade zal worden berokkend indien er niet vlot en doortastend wordt gehandeld. In een dergelijk situatie kan een i-executeur specialist door een betrokkene worden verzocht om de rol van zaakwaarnemer op zich te nemen. Regelmatig worden wij hiertoe verzocht door o.a. gemeenten, woningcorporaties en hypotheekverstrekkers.


Zaakwaarneming
In Nederland is de zaakwaarneming geregeld in artikel 198 t/m 202 van het Burgerlijk Wetboek 6. 
Dit zegt het volgende:

Zaakwaarneming is het waarnemen van de zaken van een ander. Juridisch gezien is het zich willens en wetens en op redelijke grond inlaten met de behartiging van het belang van een ander, zonder dat hij bevoegd is door een rechtshandeling of een andere rechtsverhouding.
 
De “behoefte” aan zaakwaarneming ontstaat doorgaans onvoorzien, door omstandigheden waarmee vooraf geen rekening werd gehouden door degene wiens zaken worden waargenomen.

Beginnen aan zaakwaarneming is niet vrijblijvend. Zaakwaarneming dient zorgvuldig te gebeuren en te worden voltooid. De wet zegt hierover: “De zaakwaarnemer is verplicht bij de waarneming de nodige zorg te betrachten en, voor zover dit redelijkerwijze van hem kan worden verlangd, de begonnen waarneming voort te zetten”. 

Ten slotte moet de zaakwaarnemer zodra dit redelijkerwijs mogelijk is, aan de belanghebbenden verantwoording afleggen van wat hij heeft uitgevoerd als zaakwaarnemer. De wet zegt hierover: “De zaakwaarnemer doet, zodra dit redelijkerwijze mogelijk is, aan de belanghebbende verantwoording van hetgeen hij heeft verricht. Heeft hij voor de belanghebbende gelden uitgegeven of ontvangen, dan doet hij daarvan rekening en verantwoording.”


Aanpak en formaliseren volmacht
Bij zaakwaarneming door een i-executeur specialist wordt de methodiek gevolgd welke behoord bij een beneficiaire nalatenschapsafwikkeling. Daarmee is geborgd dat de afwikkeling zorgvuldig gebeurt. En aanvaarden eventuele erfgenamen alsnog beneficiair, dan is reeds de juiste weg ingeslagen.

De spoedeisende praktische zaken zullen acuut worden geregeld en aan de hand van de administratie en de post welke in de woning wordt aangetroffen zal de omvang van de nalatenschap zo volledig mogelijk in kaart worden gebracht. Ook zullen er waar mogelijk kosten- of schadebeperkende maatregelen worden getroffen.

Parallel hieraan zal de juiste juridische weg worden bewandeld. Beginnend met een toetsing bij het Centraal Testamentenregister zal de vererving worden onderzocht en vervolgens zal met de erfgenamen in contact worden getreden. Dit kan erin resulteren dat er alsnog gekozen wordt voor (beneficiaire) aanvaarding door de erfgenamen en dat de i-executeur specialist als vereffenaar of als gevolmachtigde de nalatenschapsafwikkeling vervolgd.

Blijkt ook na onderzoek dat er geen erfgenamen zijn of hebben alle erfgenamen ervoor gekozen om de nalatenschap te verwerpen, danwel weigeren zij iedere medewerking? In dit geval zal de i-executeur specialist met belanghebbenden in overleg treden met als doel dat er bij de Rechtbank een verzoekschrift wordt ingediend om de i-executeur specialist als vereffenaar te benoemen.

Zijn er geen erfgenamen en is er na afwikkeling sprake van een positief saldo? In dit geval zal de nalatenschap bij het Rijksvastgoedbedrijf worden aangemeld en wordt de opbrengst door haar in de zgn. consignatiekas gestort. Hier blijft het 20 jaar beschikbaar voor rechthebbenden.


Vergoeding zaakwaarneming
De wet zegt het volgende over de vergoeding: “Heeft de zaakwaarnemer in de uitoefening van een beroep of bedrijf gehandeld, dan heeft hij, voor zover dit redelijk is, recht op een vergoeding voor zijn verrichtingen, met inachtneming van de prijzen die daarvoor ten tijde van de zaakwaarneming gewoonlijk werden berekend.” 
Share by: